0

Geen producten in de winkelwagen.

Menu
Persoonlijke service & professioneel advies 088-1471000

Welke expansievat heb ik nodig?

Een expansievat in de cv-installatie dient om druk schommelingen op te vangen. Wanneer de temperatuur van het cv-water stijgt zal het water in de cv-installatie uitzetten en daarmee loopt de druk op. Omgekeerd zal het water in de verwarmingsinstallatie krimpen wanneer het systeem afkoelt en daarmee zal de druk afnemen. Een expansievat zorgt ervoor dat de drukverandering a.g.v. temperatuurswisselingen minimaal is.

In het expansievat zit een membraan. Wanneer de druk in de cv-installatie toeneemt zal er meer water in het expansievat komen. Het gas (stikstof of lucht) aan de andere kant wordt nu samengedrukt en de druk zal maar een fractie oplopen. Wanneer de druk in het cv-systeem afneemt wordt het water weer uit het expansievat gedrukt.

Expansievat defect?

Wanneer de druk in de cv-installatie sterk schommelt is dat een aanwijzing dat het expansievat defect is. Een defect expansievat klinkt dan niet meer hol (bij lage systeemdruk) en wanneer de cv-installatie bijgevuld wordt loopt de druk direct snel op. Maar om zeker te weten dat het expansievat defect is moet het systeem afgetapt worden en het vat losgekoppeld worden. Wanneer het losgekoppelde expansievat nog vol met water zit is deze defect en moet ze vervangen worden.

RSP Expansievat 25l - 1.0bar

Welk expansievat kiezen?

Expansievaten zijn er vele soorten en maten. Belangrijk is te letten op de inhoud en de voordruk. Voor een verwarmingssysteem met radiatoren wordt een inhoud van 10% van de totale inhoud van alle radiatoren en leidingen aanbevolen. Wanneer de woning (deels) voorzien is van vloerverwarming kan met een iets kleiner vat worden volstaan

Indien het expansievat op zolder hangt is een voordruk van 0,5 bar voldoende. Wanneer het expansie vat op de begane grond of in een kelder gemonteerd zit wordt een voordruk van 1 bar aanbevolen. Dit om de extra statische druk van de cv-installatie op te vangen.

Maar vaak is ook al een expansievat aanwezig waarop inhoud en voordruk af te lezen is. Wanneer de cv-installatie niet ingrijpend gewijzigd is en het oude vat goed gefunctioneerd  heeft lift het voor de hand om weer voor hetzelfde expansievat te kiezen.

Bekijk hier het assortiment

 

 

Anderen bekeken ook:

Expansievatkoppeling, 3-delig| Baxi/Roca oliegestookte cv ketels| Kokendwaterkraan Quooker

Vragen over producten?

Bel ons voor persoonlijke service & professioneel advies.

088-1471000

Klanten over Buurs.nl

Klanten beoordelen Buurs.nl met een 8.6 (728 beoordelingen).